Pin it

5 Eylül 2013 Perşembe

Tipsiz İncirli Galette



Boş zamanlarımda sırf kendime eziyet olsun diye internetteki yemek siteleri gezer, oradaki muhteşem tatlıları kıskanarak kendime mutfak sınavları yaparım.

Her seferinde ben ne beceriksizim yav diye haykırışlarım sonucunda tipsiz bir yemek ve bolca bulaşık beni bekler. Bu tarifte onlardan biri oldu. 


Mutfak sırları sitesini uzun zamandır takip ederim. Her yemeğine de kıskanarak bakarım, "Keşke bende şunlardan yapabilsem" diyip en son depresyona girer kaparım siteyi. Bazen de diyorum ya kesin photoshop hilesi var bu işte. Bu kadar güzel görünmesi imkansız. Gene sitede dolanırken bu tarifi gördüm ve midem direk çığlık atmaya başladı. Pratik birşey olduğundan dedim ki nesi zor olabilir?

  • İki su bardağı un
  • 5 yemek kaşığı şeker (tarifte 6 ama ben 5 koydum. İyi oldu...)
  • 100 gr tereyağı
  • 1 yemek kaşığı soğuk su
  • Çay kaşığı ucuyla tuz
  • Bir yumurta
  • 4-5 adet iri incir.
  • Pudra şekeri tarçın karışımı

İyice soğutulmuş ereyağını küp küp doğrayın.


Unu, şekeri, tuzu ve terayağını karıştırın. Aşağıdaki gibi bir görüntü olacak. Yanlız buradaki karışımı karıştırırken çok etrafa sıçrıyor. Kapalı ronda da yapmadığıma pişman oldum. Mutfakta yağlı un topakları görmek istemiyorsanız RONDO kullanın... Hatta daha stabil topaklar elde edersiniz.


Yumurtayı ve soğuk suyu hamura ekleyin ve yoğurun. Yanlız öyle haldur huldur da yoğurmayın. Kıtır olması için öyle çok mıncıklanmayacakmış.


En son elimle bu şekili verip folyoya sardım ve dolaba koydum.


Hamur dolapta soğurken incirleri ince ince dildim. Tarifte 8-10 dilim diyor ama ben 4 inciri tarife zor yerleştirdim.


Dolaptan çıkan hamuru 1-1.5 cm kalınlığında açın. Yanlız bence azıcık üzerine un dökün çünkü merdaneye yapışıyor. Ben dökmediğimden azıcık yapıştı. Korkumdan çokda inceltemedim kenarlarda çatladı.


Aldım bi güzel incirleri böyle tepiş tepiş dizdim.



Kenarlarını elimden geldiğince dağılmamasın dikkat ederek kapattım. Yani tipsiz adını nereden hakettiğini buradan anlayabilirsiniz. 


Üsütne tarçınlı şeker serptim. Yanlız şekerin toz değilde pudra olması gerektiğini sonradan farkettim :)))


Ta taaaa!!! Sonuç elimde resimdekinden çok alakasız. Ama çok lezzetli çok hafif bir tatlı oldu. Özel hamuru olan bir galette oldu mu? Belki hayır... Hatta bence bildiğin tart oldu. Tipi güzel mi... Hiç değil... 

Ama onu ben yaptım !!! Zaten kim tariftekinin aynısı yapmıştır demi ama... Hiçbir zaman şeker hamurundan 3 katlı pasta yapamıcam ama en azından hedefim yenebilir şeyler yapmak :)

Neyse ben yemeğe gözümü yumdum, ağzımı açtım. Kıtır kenarlarınıda afiyetle lüplettim. İster benim tipsizi, ister yakışıklı versiyonu yapın siz bilirsiniz.

Ama incirler bitmeden mutlaka bu tarifi deneyin.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder