Pin it

16 Temmuz 2013 Salı

Çıtır - Kıtır Şeftali

Bu tatlıyı Cafe Fernando'nun şuradaki tarifinden özenerek uyguladım. Kendisi Kıtır Çilek yapmış, ben bü türlü adını hatırlayamadığımdan Çıtır-Şeftali yaptım. 

Önce 3 adet şeftaliyi alıp, böyle yan yana boy sırası yaptım. 


İnce ince doğrayarak bir tabağa yerleştirdim. Üzerine 1 çorba kaşığı +1çay kaşığı un döktüm. Yarım limon sıktım. Ayrıca 1 çorba kaşığı şeker boca ederek, meyvelere yedirdim.




Genişçe bir fırın kasesine şeftalileri sık sık hatta bazılarını üst üste yerleştirdim.


Rondo'ya 1+1/4 un ve ev de esmer şeker olmamasından ve çok da tatlı istememden dolayı yarım bardak beyaz şeker koydum. 1/4 çay kaşığı tuz koyarak karışımı bir iki tur döndürdüm.


En can acılı noka geliyor. 125 gr. tereyağını küp küp kesip, karışıma attım.


İlk etapta baktım, tarifte bahsedilen küçük taneler olmadı. Aha yalan oldu derken tereyağının yavaşca erimesi ile bahsedilen o küçük topakçıklar oluştu. Yanlız tavsiyem rondo da çok bekletmeyin iyice hamur haline gelmesin. Baktınız topaklanmaya başladı hemen meyvenin üzerine alın. 


Güzelcene meyvelerin üzerine yaydım. Birleşen parçalarıda artık kendim elimle biraz ayırdım.


Önceden 190 dereceye ısttığım fırında üstü kızarana kadar pişirdim. Benim yaklaşık 40 dakika sürdü. Sonuçta meyveler suyunu saldı ve üst taraf iyice esmerleşti. Kenarlarının siyah olmasına bakmayın, yanık değil. Kabın kenarı bu şekilde oldu. 

Sonuç olarak tereyağını saymazsak o kadar hafif bir tatli olduki anlatamam. Çok az şeker koyduğumdan ve kişi başına düşen tereyağının düşük olacağını umut ettiğimden ayıla bayıla yedim. Tatlı sevmeyen S. bile beğendi, siz düşünün...

Fırsat bulduğumda farklı bir meyve ile yine yapacağım. Erik ve Ananas ile süper olacağını düşünüyorum.


Farklı versiyonlarını denerseniz, önerilerinizi bekliyorum.

1 yorum:

  1. eline sağlık,çok güzel görünüyor..ben de denicem :)

    YanıtlaSil